Yrittäjyyden hyvät ja huonot puolet

Yrittäjyyden hyvät ja huonot puolet
Yrittäjyyttä mulla on nyt takana viisi kuukautta ja ns. kuherruskuukaudet ovat takana päin. Yrittäjyyteen on jo tavallaan tottunut eikä joka päivä tarvitse fiilistellä, että vitsi mää oon yrittäjä. Ajattelin, että nyt voisi olla hyvä aika kirjoittaa yrittäjyydestä ja sen huonoista sekä hyvistä puolista. 

Aloitetaan tietenkin hyvistä puolista!

Yrittäjyyden hyvät puolet:

  • Saan itse määrittää työajat. Tämä on niin parasta. Aamuisin voi nukkua, jos väsyttää ja aloittaa työpäivän myöhemmin. Keskellä viikkoa voi pitää vapaapäivän (käytiin mm. kaverini kanssa maanantaina risteilyllä Tallinnassa kun oli niin edullinen risteily) ja töitä voi tehdä käytännössä mistä vain. Menen mm. toukokuussa kotikotiini Ouluun viikoksi koska pystyn ihan samalla tavalla hoitamaan töitä sieltäkin. 
  • Matkailu on mulle todella tärkeä harrastus ja olen joutunut siitä joustamaan aikaisemmassa duunissani. Opiskeluaikoina pääsin reissaamaan paljon, koska yliopistosta oli niin helppo olla pois ja ensimmäisessä työpaikassani oltiin todella joustavia työaikojen suhteen. Markkinointipäällikkönä en kuitenkaan voinut enää olla pois (edes palkattomalla) samalla tavalla ja matkailu kärsi siitä. Nyt yrittäjänä pääsen kuitenkin vapaammin matkustamaan ja se on ihan mahtavaa. Ei tarvi ”tapella”, saako lomaa heinäkuussa ja saako lomaa yhtä aikaa mieheni kanssa. Ei tarvi kysyä, saako perjantaina lähteä aiemmin pois kun juna Ouluun lähtee. Nautin oikeasti näistä pienistä asioista niin paljon. Pystyn periaatteessa olemaan vaikka puoli vuotta Balilla ja tekemään töitä sieltä. 
  • Oma työ palkitsee heti. Yrittäjänä näen oman työn jälkeni heti sekä tuloksissa, että palkkapussissa. Ellei ole provisiopalkalla, harva saa suoraan hyödyn tehdyistä tuloksista. Markkinointipäällikkönä mulla oli kuukausipalkka, jonka sain, olin sitten tehnyt yrityksille myyntiennätyksen tai vaikka myynti oli huonompaa. Palkkatöissä voit tehdä tulosta mutta et välttämättä näe sitä palkkapussissa (ainakaan heti). On siis äärimmäisen motivoivaa olla yrittäjä kun esimerkiksi oma palkka on sidoksissa yrityksen menestymiseen. Jonakin kuukautena saan enemmän palkkaa, joinakin kuukausina vähemmän. 
  • Saan kehittää yrityksen jokaista osa-aluetta ja tehdä käytännössä mitä haluan. Olen aina ollut kiinnostunut muustakin kuin markkinoinnista. Olen aiemmassa duunissani ollut kehittämässä mm. uusia liiketoimintakonsepteja, joten yrittäjänä on parasta kun saa tehdä hommia niin monipuolisesti. Varsinkin yksinyrittäjänä hommia tulee tehtyä niin varastoinnista, kuvaamiseen kuin strategiseen työhönkin. 
  • Kehittämiseen liittyy tämäkin, eli kaikki loistavat ideani voin laittaa suoraan käytäntöön. Palkkatöissä hyvätkin ideat voidaan tyrmätä eikä omaa visiota voi samalla tavalla toteuttaa. Beautykossa toteutan visiotani joka päivä ja saan tehdä / kehittää ihan mitä haluan. (Ainakin siihen asti kun sijoittajia ei ole mukana, haha). Mulla on nytkin jo monta ideaa siihen, mihin suuntaan haluan Beautykoa viedä mutta kaikki suunnitelmat ei tietenkään voi heti toteutua. 
  • Olen oppinut hallitsemaan stressiä ja kiirettä. Ennen olin kova stressaamaan mutta yrittäjyyden myötä olen oppinut olemaan stressaamatta. Olisin varmaan hermoromahduksen partaalla jos edelleen stressaisin jokaisesta pienestä asiasta. Mulla on myös ennen aina ollut hirveä kiire niin töissä kuin vapaa-ajalla ja olen nauttinut siitä, että on kiire (ja olen muka sitä myötä tärkeä ihminen). Nykyisin mulla ei ole koskaan kiire, koska en enää tarkoituksella luo kiirettä. Myös jatkuva kiire yrittäjänä tekisi vain huonoa mielenterveydelle. 


Yrittäjyyden huonot puolet:
  • Työajat venyy paljon ja töissä tulee oltua käytännössä 24/7. Vaikka on mahtavaa määrittää omat työajat itse, tarkoittaa se usein pitkiä päiviä. Olen myös töissä käytännössä 24/7 koska vaikka en fyysisesti mitään Beautykoon liittyvää tekisi, on se mielessä koko ajan. Saan myös yleensä parhaimmat ideat esimerkiksi lenkillä / salilla, joten yritys on mielessä koko ajan. Töitä tulee tehtyä myös ns. huomaamatta, esimerkiksi viikonloppuisin päivitän somea / vastaan viesteihin jne. Vaikka tuo on aika kevyttä, siitä jää silti työmode päälle. 
  • Palkan epäsäännöllisyys. Tämä ei mielestäni ole varsinainen miinus minulle, koska olen alusta asti nostanut palkkaa enkä ns. kituutellut. Mutta palkka on kuitenkin yrittäjänä epäsäännöllinen eikä periaatteessa koskaan voi tietää, paljonko palkkaa ensi kuussa tulee. Minä hyppäsin kuitenkin yrittäjäksi niin, että yritys oli jo toiminnassa ja siten meillä oli jo tasaista tulovirtaa. Lisäksi mieheni on palkkatöissä, eli vaikka en saisi juuri ollenkaan palkkaa, tulisimme kuitenkin toimeen. 

Mää en keksi oikeesti mitään muuta huonoa eikä minun mielestäni nuokaan kohdat oikeasti minua vaivaa / stressaa. Elän siis varmaan edelleenkin sellaisessa omassa vaaleanpunaisessa kuplassa, jossa yrittäjyys on ihanaa ja mahtavaa. Olen tottakai kokenut myös v*tutusta ja pettymyksiä yrittäjänä eikä arki siis ole pelkästään vaaleanpunaista höttöä mutta koitan keskittyä kokonaiskuvaan ja siinä yrittäjyys on yksi parhaista päätöksistä mitä olen tehnyt. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top