Yrittäjänä poikkeusoloissa

Yrittäjänä poikkeusoloissa
Moikka pitkästä aikaa! En ole juurikaan blogia päivitellyt viime aikoina, minun on pitänyt vähän koota ajatuksia tästä koko hässäkästä ja nyt kun pahimmasta ”shokista” on päästy yli ja elämä jatkuu (vaikkakin erilaisena), ajattelin tulla kirjoittelemaan kuulumisia ja fiiliksiä tästä kaikesta yrittäjänä. Nimittäin juuri kun nämä poikkeusolot alkoivat, kirjoitin blogipostauksen ”Välillä on p*rseestä olla yrittäjä” ja nyt on aika päivittää fiilikset. 

Nyt on varmasti jokainen päässyt yli pahimmasta shokista ja arki toivottavasti rullaa kaikilla uudella tyylillä. Meillä arki ei onneksi ole niin merkittävästi muuttunut koska itse käyn edelleen toimistolla 3-4 kertaa viikossa (ainoa työntekijä niin uskaltaa käydä toimistolla eikä samassa kerroksessa ole muita). Mieheni käy myös ihan normaalisti töissä, en tosin tiedä miksi koska hän voisi ihan hyvin pyöritellä exceleitä myös kotona. Meillä ei siis seinät ole kaatuneet päälle eikä tarvitse hengailla 24/7 yhdessä, haha 😀 Ainoa muutos on toki se, että illat ja viikonloput vietetään kotona ja tietenkin kaikki suunnitelmat peruuntui (mm. meidän Thaimaan matka, jonne oltaisiin lähdetty viettämään isäni viisikymppisiä..). 

Yrittäjänä on päässyt kokemaan kyllä monenlaisia fiiliksiä viime viikkojen aikana ja nämä viikot ovat olleet kyllä kieltämättä äärimmäisen opettavaiset. Suurin oppini tästä koko ajalta on se, että ikinä koskaan milloinkaan ei voi enää tuudittautua siihen, että menee hyvin ja kaikki rullaa koko ajan mahtavasti. Olen koko ajan vitsaillut kavereilleni ja miehelleni, että nyt menee jo liian hyvin että milloinkohan p*ska osuu tuulettimeen. Tällä tarkoitin sitä, että milloinkohan tuotteet loppuvat tai tulee jotain muuta PIENTÄ ongelmaa mutta en kyllä osannut kuvitella, että se p*ska on koronavirus, joka vaikuttaa ihan kaikkeen. Tähän toki kukaan ei osannut varautua ja aluksi ruoskiin itseäni siitä, että miksi en ollut tehnyt vaihtoehto B:tä ja C:tä sen varalle, että jotain tapahtuu mutta kuka osasi varautua siihen, että kaikki muuttuu viikossa tai jopa päivässä. Viime aikoina, ennen koronaa, on paljon puhuttu siitä että uusi lama on tulossa ja taantumat tottakai vaikuttavat myös yrityksiin ja liiketoimintaan mutta tälläisissä asioissa ongelmat eivät tule viikossa saati päivässä. Moni ”vanhan liiton” yrittäjä onkin somessa suoraan suolannut meitä uusia yrittäjiä, että se on peiliin katsomisen paikka, jos ei ole osannut varautua ongelmiin. Ja niin se toisaalta onkin mutta en usko, että yksikään yrittäjä osasi tälläiseen varautua. Tällä hetkellä fiilis on kuitenkin hyvä kun pahimmasta ahdistuksesta ja ärsytyksestä pääsi yli. Annoin itselleni muutaman päivän aikaa mököttää ja velloa siinä ahdistuksessa ja sitten yksinkertaisesti päätin nousta sieltä suosta ja keksiä, miten tästäkin selvitään. Tähän väliin on kuitenkin pakkoa sanoa, että mitään todellista hätää meillä ei missään vaiheessa ole ollut eikä ole, pahin oli vain se alkushokki että ei helvetti, koko myynti loppuu kun muutaman päivän oli täysin hiljaista. Otin sen myös itse tosi raskaasti koska onhan tässä kyse myös mun omasta toimeentulosta. Olen myös niin kunnianhimoinen ja tämän takia suurin osa suunnitelmistani siirtyi enkä välttämättä pääse kaikkiin tavoitteisiini, sekin oikeasti kirpaisi vaikka ihan mitätön asia tässä kokonaiskuvassa onkin 😀  Onneksi meillä on  verkkokauppa, jonka myynti on itse asiassa noussut kun ihmiset viettävät aikaa kotona eivätkä voi lähteä ostoksille myymälöihin. Kosmetiikkaa tarvitsee kuitenkin myös poikkeusoloissa ja esimerkiksi kasvonaamiot toimivat nyt ihanana pienenä arjen hemmotteluna. 

Suurin vaikutus tällä on ollut siihen, että käytännössä kaikki suunnitelmat ja uudistukset ovat nyt toistaiseksi jäissä, jotta nähdään mihin suuntaan tämä kehittyy. Tuossa aiemmassa päivityksessä sanoin sitä, että yrittäjille ahdistavaa on se kun ei tiedä jatkuuko tämä kaksi viikkoa, kaksi kuukautta vai kaksi vuotta. Ei siis uskalla tehdä isoja investointeja tai suunnitella hirveästi uutta kun tämä voi jatkua pitkään. Vaikka itse koronavirus menisikin nopeasti ohi, on tällä sitäkin isommat vaikutukset talouteen ja ihmisten työtilanteeseen. 
On tässä tilanteessa jotain hyvääkin. Minulla on enemmän aikaa, tuntuu että kaikilla osa-alueilla on hiljaisempaa (paitsi verkkokaupassa), joten minulla on enemmän aikaa suunnitella kaikkea ja tehdä sitä strategiatyötä, mitä ei normaalisti ehdi tekemään. Olen myös suunnitellut paljon kaikkea, mikä ei liity Beautykoon. Olen mm. keksinyt kirjaidean, idean omaan podcastiin ja uuden liiketoiminnan yhdessä meidän mastermindilaisten kanssa (meillä on siis kuuden naisyrittäjän kanssa oma mastermind-ryhmä). Jos toteutan nämä kaikki, syksystä on tulossa todella kiireinen 😀 

Uskon, että aika monella muulla on samat fiilikset tästä koko aiheesta. Alkupaniikki ja ahdistus mutta nyt huomaakin, että itse asiassa on tässä jotain hyvääkin ja tämän ajan voi käyttää hyödyksi. Mitä teille kuuluu? Mitkä on fiilikset tästä koko hässäkästä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top