Miksi joitakin kosmetiikkabrändejä myydään Suomessa ja joitakin ei?

Miksi joitakin kosmetiikkabrändejä myydään Suomessa ja joitakin ei?
Kirjoitin tänään Beautykon blogiin (ja someen), että tulemme uudistamaan brändivalikoimaamme vuonna 2020. Odotan oikeasti aika innolla kaikkea uutta mutta samalla se tarkoittaa, että joistakin vanhoista brändeistä täytyy luopua. Beautykon uudistuksesta voit lukea tarkemmin täältä, sillä se ei ole tämän blogipostauksen aihe. 

Tässä blogipostauksessa ajattelin enemmän avata sitä, miksi tiettyjä brändejä myydään Suomessa mutta esimerkiksi kaikkia isoja korealaisia kosmetiikkabrändejä ei. Avaan myös hieman sitä, miksi en itse halua enää myydä tiettyjä meille ennen myynnissä olleita brändejä. 

Aloitetaan siitä, että kosmetiikkaa voi myydä Suomessa jälleenmyyjänä tai maahantuojana. Teen erillisen postauksen kosmetiikan maahantuonnista koska se kiinnostaa monia. Maahantuojana me tuodaan kosmetiikkaa suoraan Koreasta, jolloin vastataan mm. tuotteiden tullauksesta ja maahantuojan velvollisuuksista. Jälleenmyyjänä me tilataan tuotteita toiselta maahantuojalta, joka on nämä velvollisuudet hoitanut. Me ollaan esimerkiksi Holika Holikan jälleenmyyjä ja tilataan sitä Virosta, Secret Keytä ollaan tilattu puolestaan toiselta eurooppalaiselta maahantuojalta. Maahantuoja me ollaan Eyenlipille ja Skinfoodille. Niitä tuodaan siis suoraan Koreasta, muita brändejä ollaan myyty jälleenmyyjänä muilta maahantuojilta.

Jälleenmyyjänä on täysin toisen maahantuojan armoilla mitä hintoihin ja saatavuuteen tulee. Kumpikin näistä on monen brändin kohdalla todella pielessä, joten siksi en halua niitä enää myydä (jäätävät hintojen korotukset, jotka sotivat ajatusmaailmaani vastaan siinä, että korealaisessa kosmetiikassa on hyvä hinta/laatusuhde. Hinta/laatusuhde ei ole enää hyvä, jos tuotteen hinta nousee lyhyessä ajassa jopa 30% kun tuote on täysin sama. Monessa brändissä saatavuus on ollut myös surkeaa). Eli joitakin brändejä ei yksinkertaisesti haluta myydä siksi, että niihin liittyy ongelmia esimerkiksi hinnoittelun tai saatavuuden suhteen. Nämä kaikki vaikuttavat myös esimerkiksi verkkokaupan asiakastyytyväisyyteen kun tuotteet ovat jatkuvasti loppu mutta itse kauppiaana et voi asiaan vaikuttaa kun et yksinkertaisesti pysty tilaamaan tuotteita lisää. 
Mietitään asiaa sitten isommin maahantuojan näkökulmasta. Jotta me pystytään tuomaan jotain brändiä Koreasta, me tarvitaan siihen maahantuontisopimus. Me ei voida siis vain soittaa ja tilata tuotteita Koreasta vaan kun kiinnostun jostain brändistä, aloitetaan me sopimusneuvottelut. Moni tietääkin, että osaa isommista brändeistä ei yksinkertaisesti (tässä vaiheessa) saa myyntiin Suomeen / Eurooppaan. He haluavat pitää myynnin itsellään (esimerkiksi Etude Housen oma verkkokauppa toimittaa Eurooppaan ja he haluavat itse myydä tuotteitansa Euroopassa) tai taustalla on jotain muita syitä. Toki osaa näistä brändeistä myydään jossain Euroopan hämärissä verkkokauppoissa mutta silloin tuotteet on todennäköisesti tilattu ties mistä Kiinan tukkukaupoista, jolloin on riski, että tuotteet eivät ole aitoja. 

Me ei myöskään aleta maahantuomaan mitään brändiä, jos ei saada siihen tarpeeksi hyvää sopparia. Vaikka brändi olisi todella kiinnostava mutta sopimusehdot huonot, ei me yksinkertaisesti pystytä sitä myymään. Maahantuonti on aina myös tiivistä yhteistyötä brändin kanssa, joten homman täytyy puolin ja toisin pelittää. Haluankin korostaa sitä, että kyseessä ei ole vain tuotteiden tilaus vaan maahantuontiin liittyy monia velvollisuuksia ja odotuksia brändiltä. 

Asia ei siis aina ole niin yksinkertainen ja taustalla on paljon asioita, mitkä vaikuttavat siihen myydäänkö jotain brändiä Suomessa vai ei. Nyt kun me poistetaan osa brändeistä myynnistä, se ei tarkoita sitä että se tehdään asiakkaiden kiusaksi tai ”huvikseen vain”. Myös moni kyselee minulta, miksi brändiä X tai Y ei myydä Suomessa niin trust me, möisin montaakin brändiä äärimmäisen mielellään mutta sekään ei ole meistä riippuvaa. 

Miksi kaikkia kivoja brändejä ei saa Suomesta:
  • Yritys ei halua heistä riippuvista syistä laajentaa Eurooppaan eivätkä anna tuotteita myyntiin maahantuojille (haluavat esimerkiksi itse myydä tuotteitansa suoraan jälleenmyyjille)
  • Tuotteita ei ole rekisteröity Eurooppaan ja brändi vääntää sen kanssa
  • Brändi tarjoaa niin huonot sopimusehdot, että kukaan maahantuoja ei halua sitoutua niihin
  • Jälleenmyyjien kate on huono eikä kukaan siksi halua brändiä myydä (tai vaihtoehtoisesti hinta nousee pilviin kun huonon katteen vuoksi hintaa pitää nostaa kattaakseen kustannukset)
  • Tuotteiden saatavuus on surkeaa, jolloin tuotteet ovat jatkuvasti loppu ja asiakastyytyväisyys kärsii
Toivottavasti tämä siis avasi vähän asiaa, jos olette miettineet, miksi tiettyjä brändejä ei saa Suomesta. Ja toivottavasti avasi myös yrityksien näkökulmaa asioihin. Jos liiketoimintana on kosmetiikan maahantuonti, sen täytyy myös olla kannattavaa. Kirjoitan tosiaan enemmän kosmetiikan maahantuonnista omassa postauksessa, sillä saan siihen liittyviä kysymyksiä somessa paljon ja mielelläni jaan vinkkejä esimerkiksi omaa yritystä pohtiville. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top