Vahingoittaako alkoholi ihoa?

Vahingoittaako alkoholi ihoa?
Alkoholi on yksi ihonhoidon kohutuista ainesosista ja jokaisella tuntuu olevan siitä mielipide. Alkoholista ihonhoitotuotteista leviää myös paljon väärää tietoa (kuten paljon muustakin kosmetiikkaan liittyvästä). Usein nämä totuutena levityt asiat perustuvat puhtaasti huhupuheisiin tai yleiseen ”no kaikkihan tietää että alkoholi kuivattaa ihoa”. 

Suosittelen kaikkia lukemaan https://labmuffin.com/ blogia, jota kirjoittaa kemian tohtori Michelle. Varsinkin Michellen IG:ssä murretaan paljon myyttejä koskien ihonhoitoa ja kosmetiikkatuotteita. Tykkään siitä, että Michelle pohjaa kaikki väitteensä kemiaan ja usein myös tieteelliseen tutkimuksiin eikä mihinkään naisten lehtien artikkeleihin. Michelle on myös selkeesti tutkinut aiheita ja tehnyt todella paljon tutkimustyötä näiden myyttien murtamista varten. Mun mielestä jokaisen, joka somessa väittää jotain absoluuttisena totuutena vai vauhkoaa jonkun ainesosan olevan huono, pitäisi oikeasti perehtyä aiheeseen. 

Tänään puhutaan siis alkoholista ja siitä kuivattaako alkoholi ihoa ja onko se iholle haitallinen ainesosa.

Aloitetaan siitä, että alkoholeja on useita erilaisia. On alkoholeja, jotka kosteuttavat ihoa ja esimerkiksi retinoli on alkoholi. Myös esimerkiksi glyseerini on alkoholi vaikka se on useissa tuotteissa käytetty kosteuttava ainesosa. Tässä mennään jo siis heti metsään, ajattelemalla että kaikki alkoholit ovat iholle pahasta. Alkoholeja on siis olemassa useita erilaisia, tämän useat jo tietävätkin. Usein ne ”huonot” alkoholit ovat nimenomaan ainesosaluettelossa pelkkä alcohol tai ethanol. ”Huonoja” alkoholeja käytetään kosmetiikkatuotteissa mm. säilöntäaineena (mm. luonnonkosmetiikassa yleistä) ja liuottimena. Alkoholi toimii tehokkaampana liuottimena ihonhoitotuotteissa ja pystyy liuottamaan sellaisia ainesosia, joita vesi ei pysty, esimerkiksi salisyylihappoa. Alkoholia voidaan käyttää myös mm. sen puhdistavien vaikutuksien vuoksi ja sen avulla ihonhoitotuotteet pystyvät myös imeytymään syvemmälle ihoon. Alkoholi voi olla myös akneiholle ja ongelmaiholle hyväksi, sillä se tappaa bakteereja. 

Ensinnäkin alkoholia käytetään ihonhoitotuotteissa todella pieniä määriä. Niissä ei siis todellakaan ole 90 prosenttista alkoholia 50%. Vaikka alkoholi olisikin suhteellisen ylhäällä ainesosaluettelossa, se ei tarkoita että sitä on paljon. Monissa kosmetiikkatuotteissa vettä on suurin osa tuotteesta ja vaikka alkoholi olisi sanotaan neljäntenä, sitä voi olla vain muutama prosentti. 

Alkoholi myös haihtuu iholta. On tehty tutkimus (linkki tutkimukseen tässä), jossa lisättiin 100% etanolia possun iholle ( possun iho on samantyyppistä kuin ihmisen ;( ) ja tutkimuksessa huomattiin, että vain 3% lisätystä alkoholista jäi iholle. Eli jos käytät kasvovettä, jossa on alkoholia, 3% siitä jää iholle (ja sitä alunperinkin on kosmetiikkatuotteissa todella vähän, sanotaan esimerkin vuoksi 10%, jolloin tästä sinun iholle jää 0.3%). On siis lähes naurettavaa väittää, että tämä 0.3% vahingoittaisi sinun ihoa. On myös tutkittu sairaanhoitajia ja käsidesin vaikutusta heidän ihoon. Sairaanhoitajat tietenkin desifioivat käsiä jatkuvasti, jopa 55 kertaa päivässä. Täytyy myös muistaa, että käsidesi on yleensä vähintään 60% alkoholia, mitä ihonhoitotuotteet eivät todellakaan ole. Mitä näistä tutkimuksista sitten kävi ilmi? Se, että alkoholilla ei ole juuri mitään vaikutusta ihoon. Tutkimuksissa käytettiin 60-100% alkoholia, käsidesiä levitettiin 5-100 kertaa päivässä käsivarren ”sisäpuolelle” 7-14 päivän ajan ja ihon kuntoa tarkkailtiin päivittäin. Tutkimuksen olosuhteet olivat siis huomattavasti radikaalimmat kuin se, että kuluttaja käyttää kasvovettä, jossa on 10% alkoholia. 

Näissä tutkimuksissa huomattiin myös, että alkoholilla ei ole yhteyttä ihon punoituksen kanssa. Cartner et al. (2017): 70% alkoholi ei lisännyt ihon punoitusta vaikka alkoholia lisättiin iholle jopa 200 kertaa päivässä 14 päivän ajan.  Löffler et al. (2007): 80% etanolia pyöriteltiin iholle 50 kertaa 5 minuutin ajan kaksi kertaa päivässä 7 päivän ajan. Ei mitään vaikutusta ihoon. 

Miksi sitten alkoholi kirvelee iholla, jossa sillä ei tutkimuksien mukaan ole vaikutusta ihon punoitukseen? Alkoholi kirvelee iholla, jos se on jo valmiiksi vahingoittunut. Kirvely ei kuitenkaan johdu siitä, että alkoholi tuhoaa ihoasi. Tutkimuksen mukaan alkoholin kirvely ja ihoärsytyksen tunne ei ole yhteyksissä siihen, mitä iholla oikeasti tapahtuu. 
Kaikkien näiden tutkimuksien johtopäätös on siis se, että alkoholi ei ole vaaraksi iholle eikä se juurikaan vaikuta ihoon. Tokikaan näitä tutkimuksia ei voida suoraan yhdistää ihonhoitoon ja kasvojen ihoon, sillä kasvojen iho on ohuempaa ja herkempää mutta toisaalta kasvoilla ei käytetä 100% etanolia vaan alkoholin määrä on todella pieni.

Olisi hyvä, että ihonhoitotuotteita ja niiden ainesosia tutkittaisiin enemmän, jotta huhupuheilta olisi helpompi katkaista siivet. Itse ainakin luotan tieteellisiin tutkimuksiin huomattavasti enemmän kuin naisten lehtien uusimpaan artikkeliin, joka pohjautuu yhtä tyhjänpäiväiseen tutkimukseen. On hyvä tiedostaa, että tutkimuksia voi tehdä kuka vain ja julkaista ne tieteellisenä tutkimuksena. Kun siis ensi kerralla törmäät somessa vauhkoamiseen raaka-aineista, on hyvä pitää mielessä lähdekritiikki. En itsekään väitä olevani alan ammattilainen mutta minä sentään teen tutkimustyöni asian eteen, ennen kuin menen somessa vauhkoamaan ainesosista. Olen puhunut tästä aiheesta monesti koska se yksinkertaisesti menee mulla ihon alle.

Paras quote, minkä somessa aiheesta näin, oli ”Misinformation is now empowering”. 

Lähteet:

Löffler H et al., How irritant is alcohol? Br J Dermatol 2007157, 74-81. DOI: 10.1111/j.1365-2133.2007.07944.x
Lübbe J et al., Irritancy of the skin disinfectant n-propanolContact Dermatitis 200145, 226-31. DOI: 10.1034/j.1600-0536.2001.450407.x

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top