Kosmetiikan CPNP-rekisteröinti

Kosmetiikan myyntiä säätelee kosmetiikkalainsäädäntö, joka säätelee mm. sitä, millaista kosmetiikkaa EU:ssa saa myydä.  Kosmetiikan ja kosmeettisten valmisteiden pitää olla EU:n kosmetiikka-asetuksen ja kosmetiikkalain vaatimusten mukaisia. Tänne ei siis suinkaan pysty vain tilaamaan kosmetiikkaa Kiinasta ja myymään sitä eteenpäin vaan tuotteiden täytyy olla EU:n kosmetiikka-asetuksen mukaisia. Siinä on määritetty mm. mitä ainesosia tuotteet saavat sisältää ja paljonko niitä ainesosia saa tuotteessa olla.

Osa kosmetiikan maahantuontia ja myyntiä on kosmetiikkatuotteiden CPNP-rekisteröinti. Jokainen EU:ssa myytävä kosmetiikkatuote pitää olla rekisteröitynä CPNP-portaaliin. Tätä portaalia käyttää esimerkiksi myrkytyskeskukset ja muut viranomaiset. Kun minä esimerkiksi tuon uusia Eyenlipin tuotteita Eurooppaan, täytyy jokainen tuote rekisteröidä Eurooppaan.

Kuka kosmetiikan CPNP-rekisteröinnin tekee?

 • Rekisteröinnin tekee yleensä brändin vastuuhenkilö. Brändeillä on yksi yritys vastuuhenkilönä, joka vastaa tuotteiden rekisteröinnistä ja turvallisuusselvityksistä. Me Beautykossa olemme esimerkiksi vastuuhenkilö Eyenlipille ja hoidamme Eyenlipin kaikkien tuotteiden rekisteröinnin ja turvallisuusselvityksen teettämisen. Euroopassa on muutamia isoja yrityksiä, joiden bisnes on toimia vastuuhenkilönä ja hoitaa yrityksille näitä rekisteröintejä ja turvallisuusselvityksiä.
 • Jos tuot Eurooppaan kosmetiikkabrändin, jota ei täällä vielä myydä, olet vastuussa CPNP-rekisteröinnistä ja turvallisuusselvityksestä. Olet myös vastuussa siitä, että tuotteet ovat kosmetiikkalainsäädännön mukaisia.

Miten varmistan onko kosmetiikkatuote rekisteröity CPNP-portaaliin?

 • Yksinkertaisesti kysymällä brändiltä tai sitä myyvältä yritykseltä. Aina kun itse olen kiinnostunut jostain brändistä, kysyn aina ensin tuotteiden CPNP-rekisteröinnistä ja turvallisuusselvityksestä. Minulla on myös kaikkien myymieni tuotteiden CPNP-numerot ylhäällä mm. Tullia varten, joten kuluttajana voi myös asiaa kysyä yrityksiltä.
 • CPNP-portaali ei ole kaikille avoin, joten valitettavasti kuluttavat eivät pysty itse tarkistamaan, onko tuote rekisteröity.

Kosmetiikan CPNP-rekisteröinti:

 • Tuotetiedot täytetään CPNP-portaaliin, johon on ilmaista rekisteröityä.
 • Rekisteröintiä varten sinulla pitää olla tuotteiden ainesosat ja ainesosien määrät
 • Portaali on kivikautinen mutta sitä on helppo käyttää ja rekisteröinnin voi tehdä itse, jos tarvittavat tiedot tuotteista löytyy.

Kosmetiikan CPNP-rekisteröinti ei siis maksa mitään eikä se ole työläs prosessi vaikka siitä niin ajatellaan. CPNP-rekisteröinnin pystyt tekemään vaikka itse kunhan rekisteröidyt Cosmetic Products Notification Portal -portaaliin. Tuotteiden rekisteröinti itsessään ei vie montaa minuuttia, jos materiaalit siihen on valmiina.

Tiedot CPNP-rekisteröintiä varten:

 • CPNP-rekisteröinti koostuu kahdesta osasta: yleisistä tiedoista ja tuotetiedoista.
 • Tuotteen nimi, yhteystiedot yritykselle, tiedot missä maassa tuotetta myydään ja vastuuhenkilö.
 • Tietoa tuotteiden ainesosista, sisältääkö esimerkiksi nanomateriaaleja.
 • Tuotteen kategoria (ihonhoitotuote, hiustenhoitotuote yms).
 • Tuotteen ainesosaluettelo ja ainesosien määrät (huom! tässä vaiheessa täytyy olla muutakin tietoa kuin perus ainesosaluettelo, täytyy tietää ainesosien määrät).
 • Kuvat pakkauksesta ja tuoteteksteistä.

Kun tuotetiedot ovat valmiina, voit lähettää tiedot eteenpäin ja saat tuotteelle CPNP-numeron. Tätä numeroa saattaa kysyä mm. Tulli kun tuotteita tulee maahan.

CPNP-rekisteröinti ei kuitenkaan itsessään vielä anna lupaa myydä kosmetiikkatuotteita Euroopassa, tuotteille täytyy olla teetettynä myös turvallisuusselvitys. Lue lisää kosmetiikan turvallisuusselvityksistä täältä.

Kosmetiikkaa valvoo mm. Tulli ja Tukes. Usein kun meille saapuu uusi toimitus Koreasta, Tulli saattaa kysyä tuotteiden CPNP-numeroita ja muita tietoja. Näin varmistetaan, että tuotteet ovat asianmukaisesti rekisteröity ja kosmetiikkalainsäädäntöä noudatetaan.

Harmillisesti erityisesti korealaisen kosmetiikan osalta näkee todella paljon myynnissä tuotteita, joita ei ole asianmukaisesti rekisteröity. Näistä onneksi jää helposti ”kiinni” sillä me maahantuojat saamme brändeiltä ajantasaisen tiedon tuotteista, jotka Eurooppaan on rekisteröity. Otin esimerkiksi joulumyyntiin korealaisen kosmetiikkabrändi Elizaveccan ja sain heiltä listan rekisteröidyistä tuotteista. Samaan aikaan somessa pyörii toisen yrityksen mainoksia Elizaveccan tuotteista, joita ei ole rekisteröity. Olen mm. yhdestä yrityksestä tehnyt ilmoituksen Tukesille, sillä tiedän heidän myyvän sellaista kosmetiikkaa, jota ei ole rekisteröity eikä tuotteille ole teetetty turvallisuusselvitystä. Kosmetiikkatuotteiden CPNP-rekisteröinti ja turvallisuusselvityksen teettäminen on määritetty laissa ja jos sitä ei tehdä, rikkoo EU:n kosmetiikkalainsäädäntöä.

 

Kosmetiikka-alan asiantuntija

Perustin ensimmäisen verkkokauppani 2017 palavasta intohimosta korealaiseen kosmetiikkaan. Minulla ei ollut mitään kokemusta kosmetiikka-alasta eikä kontakteja toimijoihin. Haluan kertoa avoimesti yrittäjyydestä, kosmetiikka-alasta ja kiemuroista, jotta tulevilla uusilla yrittäjillä olisi edes hieman helpompi aloittaa.

Blogistani löydät paljon tietoa kosmetiikka-alasta mutta teen myös podcastia nimeltä Beautycast. Beautycastissa puhun kosmetiikka-alasta, maahantuonnista ja tietenkin korealaisesta kosmetiikasta. Beautycastin löydät Spotifysta.

Ota yhteyttä Beautyko