Huonot ainesosat ihonhoitotuotteissa

Huonot ainesosat ihonhoitotuotteissa
Seuraavaksi aihe, josta tekisi mieli väitellä joka ikinen päivä somessa. Nimittäin kosmetiikan ainesosat. On äärimmäisen hyvä, että nykyisin ainesosaluetteloita luetaan ahkerasti ja yhä useammat osaavat tunnistaa tiettyjä huonoja ja hyviä ainesosia. Tämä kuitenkin aiheuttaa sen, että erityisesti netissä leviää jäätävä määrä väärää tietoa ja ainesosia saatetaan lynkätä huonoksi, ilman mitään tieteellistä perustetta. Itse olen ainakin sen verran lähdekriittinen (jokaisen pitäisi olla!), että en usko mihinkään höpöhöpö-tutkimuksiin. Jotta luopuisin jonkun ainesosan käytöstä, pitäisi siitä tulla virallinen suositus viranomaisilta. 

Tämä aihe menee minulla ihon alle myös siksi, että tiedän ja olen tuntenut nahoissani sen, kuinka tarkasti esimerkiksi Tulli tutkii tuotteita. Tulli toimii tietenkin EU:n lakien mukaisesti ja voin laittaa pääni pantiksi, että siitä ei läpi pääse mikään vaarallinen tuote. (HUOM. Toki tuotteita voidaan tuoda hämärästi ties mistä ja miten, siihen en ota kantaa vaan siihen, että kosmetiikkatuotteita OIKEASTI tutkitaan ja EU:n kosmetiikkalait ovat melkoisen tiukkoja siitä, minkä verran mitäkin ainesosia tuotteet saavat sisältää).
Vihaan siis sitä, että erityisesti somessa levitetään väärää tietoa, kuinka joku ainesosa on VAARALLINEN (ainesosa voi olla ns. huono mutta vaarallinen se ei ole, ellet sitten kisko sitä litroittain alas). Olen nähnyt päivityksiä, kuinka parabeenit aiheuttavat syöpää ja kuinka ainesosa X auttaa alzheimeria. Olen sitä mieltä, että yhdenkään vaikuttajan ei pitäisi levittää tälläistä tietoa, ilman että heillä on jonkun viranomaisen lausunto, mihin viitata. Ihan turhaa aiheuttaa joukkohysteriaa jonkun naisten lehden tekemän artikkelin mukaan, joka perustuu toiseen höpöhöpö -tutkimukseen. Tutkimuksiahan voi tehdä vaikka kuka. 
Osa näistä ”vaarallisista” tai huonoista ainesosista ovat siis puhtaasti väärin ymmärrettyjä ja näistä välitetään edelleenkin väärää tietoa (Markkinointikollektiivin koulutuksen mukaan 9/10 vaikuttajista jakaa somessa vääriä neuvoja). 

Yksi mun lempiaiheista puhua olisi myös se, että luonnolliset ainesosat olisivat vähemmän vaarallisia ja siten turvallisempia käytttää sillä tämäkään ei pidä paikkaansa (useat kasvit ovat esimerkiksi myrkyllisiä mutta nehän ovat silti luonnollisia ja orgaanisia). 
Parabeenit

Isot pahat parabeenit, jotka tappavat syöpään. Parabeenit ovat varmasti kosmetiikan yksi ”pahimmista” ainesosista ja tämäkin ilman mitään tieteellistä tutkittua faktaa. Parabeenit ovat myös yksi oikeasti eniten tutkittuja ainesosia.
Parabeenit ovat kos­me­tii­kan säi­lön­tä­ai­nei­ta. Tutkimuksissa ei kuitenkaan ole todistettu, että parabeenit olisivat iholle haitallisia (jossain tutkimuksessa oli tutkittu rintasyöpää sairastavia ja 9/10 oli löydetty pieniä määriä parabeeneja mutta yhteyttä parabeenien ja rintasyövän välillä ei ole löydetty).
On myös tärkeää huomioida, että tuotteet tarvitsevat säilöntäaineita, jotta ne eivät esimerkiksi homehdu. Jos siis tuotteessa lukee ”paraben free” tai ”ei sisällä parabeeneja”, siinä on todennäköisesti käytetty jotain toista säilöntäainetta. Kaikissa vesipohjaisissa tuotteissa täytyy olla säilöntäaineita, jotta niissä ei ala kasvamaan mitään epämääräistä. Säilöntäaineet siis takaavat tuotteet turvallisuuden. 
Esimerkiksi FDA:n (US Food and Drug Admistration) virallinen kanta on, että tutkimuksissa ei ole todettu parabeeneillä olevan vaikutusta ihmisten terveyteen.

Kun tietyt ainesosat leimataan huonoiksi ja niistä alkaa leviämään joukkohysterian lailla väärää tietoja, valmistajat joutuvat käyttämään jotain muuta säilöntäainetta. Jokainen voi siis miettiä, kannattaisiko enemmin suosia tutkittua ja turvalliseksi todettua säilöntäainetta, jota on käytetty vuosikymmeniä (kuten parabeenia) vai jotain uutta nopeasti parabeenin korvaajaksi kehitettyä säilöntäainetta, jota ei ole välttämättä yhtä laajasti tutkittu?
Kemialliset aurinkovoiteet
Kemiallinen aurinkovoide imeytyy ihoon, fysikaalinen aurinkosuoja ei. Myös kemialliset aurinkovoiteet aiheuttavat joidenkin mielestä syöpää. Tätäkään ei ole todistettu. Toisin kuin se on jo tieteellistä faktaa, että jos et käytä aurinkosuojaa, voit saada syövän. 90% ihosyövistä tulee kun ihoa ei suojata auringolta tarpeeksi hyvin. 

Alkoholi
Ah, tuo ihana ihoa kuivattava alkoholi. Vaikka kaikki alkoholit eivät edes kuivata ihoa. On totta, että osa alkoholeista voi ärsyttää herkkää ihoa ja myös kuivattaa sitä. Nämä ”kuivattavat alkoholit” (ainesosaluettelossa yleensä ethanol tai pelkkä alcohol) sopivat kuitenkin loistavasti rasvoittuvalle ja akneiholle, sillä alkoholi tappaa bakteereja. Alkoholi myös vähentää ihon rasvoittumista eli se sopii loistavasti myös rasvoittuvan ihon hoitoon. Suosittelen  siis vain herkkäihoisia välttämään alkoholia tuotteissa tai jos ihosi on erityisen kuiva. 
HUOM! Kaikki alkoholit eivät kuitenkaan kuivata ihoa! On olemassa myös iholle hyödyllisiä alkoholeja (ce­tyl al­co­hol, ste­a­ryl al­co­hol, pro­py­le­ne gly­col). E- ja A-vi­ta­mii­nit (to­cop­he­rol ja re­ti­nol) ovat myös al­ko­ho­le­ja. Ei siis kannata suoraan vältellä kaikkia alkoholeja. Myös esimerkiksi käsivoiteissa on alkoholia (cetyl alcohol) ja käsivoiteet eivät suinkaan kuivata ihoa. Esimerkiksi luonnonkosmetiikka sisältää yleensä paljon alkoholia, sillä se on yksi harvoista luonnonkosmetiikassa hyväksyttyjä säilöntäaineita.
Silikonit
Tästä olen jostain syystä väitellyt viime aikoina erityisen paljon, varmaan joku bloggaaja tai vaikuttaja puhunut silikoneista ja aiheuttanut taas yhden joukkohysterian. Silikoneista ajatellaan, että ne tukkivat ihohuokoset ja että ne ovat turha ainesosa, joka saa ihon (tai hiukset) tuntumaan ihanalta mutta ei oikeasti tee mitään. 
Silikonit voivat joillakin tukkia ihohuokosia mutta oikeasti se luo kasvoille kalvon, joka suojaa kosteuden haihtumista kasvoilta. Jos siis esimerkiksi päivävoiteesi sisältää silikonia, se ei missään nimessä ole mielestäni huono juttu, sillä se estää esimerkiksi seerumin ja hoitonesteen haihtumista iholta. Silikoni on myös hypoallergeeninen eikä ärsytä ihoa. Mielestäni siis erittäin, erittäin väärin ymmärretty ainesosa. 
Silikonit auttavat siis muita ainesosia imeytymään ihoon paremmin (estämällä esimerkiksi seerumisi haihtumisen). Tämä voi kuitenkin aiheuttaa ihohuokosten tukkeutumista, jos joku aiemmista tuotteista on sisältänyt tukkivia ainesosia ja nyt silikoni auttaa sitä imeytymään ihoon paremmin. Silikoni itsessään ei siis ärsytä ihoa tai tuki ihohuokosia.
Olen monesti sanonut sen, että tärkeintä on että tuote toimii sinulla. Jos kaverisi haukkuu silikonit alimpaan helvettiin mutta silikonia sisältävä voide toimii sinulla, mitä väliä? Jokaisen iho on yksilöllinen ja se reagoi eri tavalla eri ainesosiin. Tässä blogitekstissä on kuitenkin toivottavasti selvitetty se, että et saa mistään kosmetiikkatuotteesta syöpää.
Tärkeää on myös muistaa, että monesti tutkimuksissa myös liioitellaan tietyn ainesosan käyttöä (esim. parabeeneja kulutetaan todella todella suuria määriä, jolloin kyseinen ainesosa takuulla aiheuttaa ongelmia) ja että määrä tappaa oli kyse mistä tahansa ainesosasta. Veteenkin kuolee kun sitä tarpeeksi ryystää. 

Lähteet:

https://thl.fi/fi/web/ymparistoterveys/ymparistomyrkyt/tarkempaa-tietoa-ymparistomyrkyista/parabeenit
https://trueskincarecenter.com/blog/are-parabens-bad-for-your-skin/
https://www.fda.gov/cosmetics/productsingredients/ingredients/ucm128042.html
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/10/14/kosmetiikan-kemikaalit-aiheuttavat-rajuja-oireita-kokenut-laakari-neuvoo
http://www.teknokemia.fi/fin/kosmetiikka/kosmetiikan_puheenaiheita/sailontaaineet_tarkea_osa_tuoteturvallisuutta/
http://www.teknokemia.fi/fin/kosmetiikka/kosmetiikan_puheenaiheita/parabeenit_kysymyksia_ja_vastauksia/
http://www.teknokemia.fi/fin/kosmetiikka/kosmetiikan_turvallisuus_ja_lainsaadanto/kosmetiikan_ainesosien_saantely/
https://blogit.terve.fi/pilketta/luonnonkosmetiikassa-reilusti-alkoholia/
https://www.ruohonjuuri.fi/ekotietoa/luonnonkosmetiikka-ja-alkoholi/
https://incimix.wordpress.com/2012/02/21/alkoholi-kun-alkoholi-eiko/

2 thoughts on “Huonot ainesosat ihonhoitotuotteissa

 1. Ai että, rakastan myös keskustella näistä kosmetiikan ainesosista! Haluan siis tässä tuoda omaa mielipidettä parista aineesta mistä puhut tässä blogitekstissä, ja ilman tyrmäämättä sun hyvä pointteja – tämä on mustakin vaan niiin mielenkiintoinen aihe! Olen täysin samaa mieltä siitä, että mikään Suomen markkinoilla oleva tuote ei voi olla VAARALLINEN, sillä Suomessa on niin hyvät tutkinnat (kuten sanoit) tuotteista ennen kuin ne pääsevät mihinkään markkinoille. Kävin vuosi sitten erään kurssin, jossa keskusteltiin kiistellyistä raaka-aineista kosmetiikassa. Sen pohjalta ja omien kokemuksien pohjalta rupesin kirjoittamaan tätä kommenttia aivan innoissani – siksi, koska tää on musta niin mielenkiintoine aihealue.

  Totta on, että jos käytät aivan hurjasti jotakin ”huolta aiheuttavaa” ainesosaa, esim. juurikin parabeeneja sisältäviä tuotteita, käyttämäsi parabeenipitoisuudet kasvavat todella suuriksi, jotka voivat tuoda näitä haasteita ihonhoidossa. Kosmetiikka ei myöskään saisi imeytyä ihon kerroksien läpi verenkiertoon asti, mutta parabeeneja sisältäviä tuotteita käyttäneitä henkilöitä on myös tutkittu ja huomattu että puolen tunnin sisällä voiteen/tuotteen käytön jälkeen veri- ja virtsanäytteistä on löydetty parabeeneja. Uskon kyllä myös kun tämä on yksi tutkituin säilöntäaine kosmetiikassa, on se myös turvallista käyttää mutta ehkä jos kaikki/suuri osa käyttämästäsi tuotteista sisältävät parabeeneja, voi pitoisuudet nousta aika suuriksi ja vaikuttaa jollain tapaa kehossa ja imeytyä verenkiertoon, vaikka näin ei tulisi tapahtua.

  Alkoholista tuli mieleen, että alcohol denat on myös merkintätapa millä etanoli ilmoitetaan. Alkoholi voi myös olla pelastus epäpuhtaalle iholle, mutta joillakin se voi pahentaa tilannetta, sillä niin kuin sanoit, alkoholi kuivattaa ihoa ja se voi heikentää ihon oman suojakerroksen, tai siis sen uloimman kerroksen stratum corneumin toimintaa. Sen tehtävä on estää kosteuden haihtuminen iholta, mutta alkoholi (alcohol, alcohol denat) on turhan tuhti aine tälle kerrokselle ja tämän uloimman kerroksen toiminta voi tämän takia häiriintyä. Sen takia jotkut epäpuhtaasta ihosta kärsivät voivat kärsiä vielä lisää ei-kosteuttavien-alkoholien käytöstä, koska ihon oma suojakerros häiriintyy ja tärkein mitä akneiho tarvitsee, on kosteutus, jota stratum corneum tukee. Itse olen huomannut (toki olen vain yksi ihminen ja tämä on minulla toiminut :D) että kun lopetin epäpuhtaalle iholle alkoholia (nimenomaan nämä ”pahisalkoholit”) sisältävien tuotteiden käytön, ihokin rauhottui ja tuntui kosteutetummalta.

  Silikoni todellakin luo kalvon ja näin ollen illuusion, että kasvosi/hiuksesi tuntuvat heti paremmilta, kun olet käyttänyt silikonia sisältävää tuotetta. Tämän lisäksi että silikoni on ainesosa, joka ei hoida ihoa yhtään, se on myös aine, joka ei ole biohajoava. Mä suosittelisin, jos haluat ettei seerumi haihdu iholta ja haluaa välttää silikonia, niin etsii tilalle jonkun laadukkaan kasviöljyn (vaikka jojoba), joka tekee samalla iholle oikeasti hyvää ja samalla lukitsee alleen seerumit, hoitonesteet ja kosteusvoiteet. Osat öljyistä voivat toki tukkia myös ihohuokosia ja eivät sen takia sovi epäpuhtaille ihoille, mutta jojobaöljy sopii kaikille ihotyypeille. Hei muuten, ihan mielenkiinnosta kysyn että mistä löytyy tietoa siitä, että silikoni auttaa muita tuotteita imeytymään ihoon paremmin? Vai meinasitko siis, että kun silikoni estää kosteuden yms. Haihtumisen iholta, niin silloin tuotteetkin imeytyvät siellä silikonikerroksen alla ihoon paremmin?

  Siitäkin oon ehdottoman samaa mieltä, että jos tuote toimii sinulla niin vain sillä on merkitystä. Mä olen vain alkanut kiinnittää ympäristön ja kokonaisvaltaisen ihonhoidon kannalta huomiota juuri etenkin silikoneihin ja alkoholeihin, sillä niille löytyy loistavia korvikkeita markkinoilta jos haluaa illuusion sijasta oikeasti hoitavia tuotteita.

  Kiitos tästä tekstistä, tässä oli loistavia pointteja. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top