Eriävät mielipiteet ihonhoidosta ja tuotteista

Eriävät mielipiteet ihonhoidosta ja tuotteista
Lomani aikana katsoin paljon Youtubea ja etsin inspiraatiota niin someen kuin omaan blogiin / Youtubeen. Olen huomannut tämän jo aiemmin mutta ihonhoidossa (ja esim. meikkauksessa) ei näytä olevan oikeaa ja väärää. Halusin kirjoittaa tästä siksi, että tiedän monen seuraavan minua tuotesuosituksien ja ihonhoitovinkkien takia. Kaikki vinkit somessa, liittyi ne sitten meikkaukseen tai ihonhoitoon, perustuvat aina sen henkilön omiin kokemuksiin ja mielipiteisiin. Hyvin usein kaikki ”absoluuttiset totuudet” ovat myös vain sen henkilön mielipiteitä. 

Olen puhunut paljon siitä, että jokaisen tulisi löytää se itselle sopiva ihonhoitorutiini ja itselle sopivat tuotteet. En ikinä somessa tai blogissani ”paasaa” siitä, että sinun kuuluu tehdä juuri näin! Koska mitään absoluuttista totuutta ihonhoitoon, meikkaukseen tai vaikka hiustenlaittoon ei ole. Mua oikeastaan jopa vähän ketuttaa somessa sellainen paasaaminen, että tämä on väärin ja tämä on oikein. Toki ihonhoidossa on tiettyjä vaikkapa tuotteiden koostumuksiin liittyviä asioita, joista ei oikein voi väitellä. Esimerkiksi se, että tuotteet täytyy kerrostaa kevyemmästä paksumpaan, koska öljyn läpi ei esimerkiksi vesi imeydy ja tämä perustuu puhtaasti kemiaan ja tuotteiden koostumukseen. 


Kuitenkin esimerkiksi alan ammattilaiset, ihotautilääkärit ja kemistit, jotka tuotteita kehittelevät, väitelevät tietyistä asioista ja tämä korostaa sitä, että ei ole olemassa yhtä ja oikeaa ratkaisua. 


Yksi usein väitelty asia on kuorinta. Osa ihotautilääkäreistä on sitä mieltä, että kuorintaa ei missään nimessä pitäisi tehdä ja osa taas suosittelee sitä. Osa sanoo, että kemialliset kuorinnat ovat hellävaraisempia ja parempia ja osa taas suosittelee mekaanisia kuorintoja. Kaikkiin tutkimuksiin ja raportteihin tulee myös suhtautua kriittisesti koska kuten yllämainitsin, myös alan ammattilaiset väittelevät tietyistä asioista. Mm. kosmetiikan raaka-aineista on paljon tutkimuksia ja yksi usein esillä oleva ainesosa on parabeenit. Itse olen niin kriittinen, enkä koskaan lähde mihinkään joukkohysteriaan mukaan että lopetan jonkun ainesosan käytön vain jos se ei sovi minulle tai jos esimerkiksi joltain viralliselta taholta tulee suositus ainesosan käytön lopettamiseen. 


Jos ette ole vielä kuulleet parabeeneista niin parabeenit (muun mu­as­sa met­hyl­pa­ra­ben, et­hyl­pa­ra­ben, bu­tyl­pa­ra­ben) ovat kos­me­tii­kan säi­lön­tä­ai­nei­ta, joi­den mah­dol­li­sis­ta hai­tois­ta on ol­lut pal­jon kes­kus­te­lua. Tutkimuksissa ei kuitenkaan ole todistettu, että parabeenit olisivat iholle haitallisia (jossain tutkimuksessa oli tutkittu rintasyöpää sairastavia ja 9/10 oli löydetty pieniä määriä parabeeneja mutta yhteyttä parabeenien ja rintasyövän välillä ei ole löydetty). On myös tärkeää huomioida, että tuotteet tarvitsevat säilöntäaineita, jotta ne eivät esimerkiksi homehdu. Jos siis tuotteessa lukee ”paraben free” tai ”ei sisällä parabeeneja”, siinä on todennäköisesti käytetty jotain toista säilöntäainetta. Kaikissa vesipohjaisissa tuotteissa täytyy olla säilöntäaineita, jotta niissä ei ala kasvamaan mitään epämääräistä. Säilöntäaineet siis takaavat tuotteet turvallisuuden. 


Myös esimerkiksi osa vaikuttajista & ”beauty guruista” kehottaa välttämään alkoholeja tuotteissa vaikka oikeasti esimerkiksi A-vitamiini ja E-vitamiini ovat alkoholeja ja suosittuja ainesosia mm. anti-age tuotteissa. Ei siis sokeasti kannata uskoa, jos joku vaikuttaja isoon ääneen julistaa alkoholit ihoa kuivattavaksi, kauheaksi ainesosaksi. Hyvin harva jaksaa oikeesti selvittää, miten ainesosat toimivat ja tästä syystä somessa liikkuu paljon oikeasti väärää tietoa ja toki osa on vain mielipiteitä, joita julistetaan absoluuttisena totuutena. Olin eräässä vaikuttajamarkkinoinnin seminaarissa, missä sanottiin että jopa 9/10 vaikuttajista antaa väärää tietoa somessa erityisesti kuntoilun ja ruokavalion aihepiireissä. 

Tähän samaan liittyy myös se, että kannattaa suhtautua myös tuotearvioihin kriittisesti (myös minun, haha :D). Jos esimerkiksi joku vaikuttaja kuvittelee kaikkien alkoholien kuivattavan ihon kuivaksi korpuksi, se saattaa haukkua jonkun oikeasti hyvän tuotteen huonoksi vain yhden ainesosan perusteella. Tai jos esimerkiksi joku vaikuttaja haukkuu sinun lempituotteen huonoksi ja sen ainesosat huonoksi, ei sitä kannatta jättää käyttämättä. Jos se tuote toimii sinulla, ei oo mitään väliä haukkuuko joku sen ainesosat huonoksi. Ja sitten on toki ne vaikuttajat, jotka suosittelevat mitä tahansa tuotteita, koska heille maksetaan siitä. On siis mun mielestä äärimmäisen vaikea löytää hyviä tuotteita kun joka toista tuotetta firmat mainostavat ryppyjä poistavana ihmetuotteena ja sitten vaikuttajat mainostavat tuotteita ”ihan parhaaksi koskaan” vaikka todellisuudessa hän ei ole koko tuotetta testannut (näin kärjistettynä). 


Tämä on nyt ehkä vähän yliampuva esimerkki mutta en tiedä muistatteko kesältä somekohun, jossa beauty guru James Charles suositteli hiusvitamiineja koska hän tarvitsi VIP-lipun Coachellaan? Kyseessä oli siis tapaus, jossa tubettaja James Charles lupasi mainostaa hiusvitamiineja jos kyseinen firma maksaa hänelle Coachellaan VIP-lipun ja tyyliin seuraavana päivänä hän teki päivityksen, että on todella kauan käyttänyt näitä vitamiineja ja ne ovat todella hyviä. Vaikka todellisuudessa siis teki yhteistyön vain VIP-lippujen vuoksi. Tämä vain esimerkkinä siitä, että kaikkiin arvosteluihin ja tuotesuosituksiin kannattaa suhtautua kriittisesti vaikka varmasti jokainen oppii tunnistamaan, mitkä vaikuttajat aidosti käyttävät tuotteita, joita mainostavat.


Muutama kesä sitten lähes jokainen vaikuttaja suositteli erästä aloe veraa sisältävää kosteusvoidetta, joka oli todellisuudessa ihan paska ainesosiltaan mutta silti siitä tykättiin ja olen itsekin sitä voidetta käyttänyt. Se tuntui iholla kivan kevyeltä ja raikkaalta vaikka ei oikeasti sisältänyt aloeta juuri yhtään. Eniten ärsytti vain siis se mainonta, että kuinka tuote sisältää paljon aloeta ja on aivan ihana aloen rauhoittavan vaikutuksen takia vaikka aloeta se tuote ei ollut juuri nähnyt. Oon silti käyttänyt voidetta muistaakseni kaksi purkkia koska tykkään sen koostumuksesta ja se kosteutti kuivaa ihoa ilman sitä aloetakin. 

Huh, siinäpä pitkä tarina aiheesta, jota oon viime aikoina Youtube-videoita katsella miettinyt. Mitä mieltä olette, voiko nykyisin tuotearvosteluihin luottaa ja luotatteko esimerkiksi somevaikuttajien sanaan?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top